I Arkitektnytt nr 07/2016 viet redaksjonen i Arkitektnytt fire sider redaksjonelt stoff til noen av de store oppgavene NIL jobber med for tiden: tidligere inn i offentlige anskaffelser, offensiv ovenfor Statsbygg, konkurranseutlysninger, dokumentasjon og vitenskapelig omtale, Doffin/CPV-koder for interiørarkitekt-tjenester og møbeldesignutlysninger, arkitekturpriser - og interiør i AY10. Ta frem Arkitektnyttnummeret og fordyp dere i sidene 24-27.
KONTRAHERING AV IARK TIL OFFENTLIGE PROSJEKTER
Et av de viktigste områdene er å få iark tidligere inn i offentlige prosjekter. Bearbeiding av potensielle offentlige oppdragsgivere er i gang. De første femti fikk før sommeren tilsendt en e-post med et forklarende/informerende følgeskriv, vedlegg med en innføring i Kontrahering av iark til offentlige prosjekter, lenke til utdrag fra NILs årbok og til jubileumsheftet utgitt ifbm 70-årsjubileet.
I høst fortsettes bearbeidingen av kommuner og fylkeskommuner.
NYE NIL
Styret i NIL har invitert lokalgruppene til å holde workshop og sende innspill om hva man ønsker NIL skal være i fremtiden. I skrivende stund er innspillene mottatt og NILs styre og administrasjon skal gjennomføre styreseminar hvor Nye NIL er temaet.
Det blir interessant å se om virksomhetsplanen blir vesentlig påvirket, før den presenteres for landsmøte neste vår, eller om vi stort sett er på vei i den retning, og med det fokus, medlemmene ønsker.
SENTRAL GODKJENNING
1. januar 2016 trådte endringer i plan- og bygningsloven i kraft.
I den forbindelse ble behandling av søknader om ansvarlig søker og ansvarlig prosjekterende i tiltaksklasser flyttet fra lokal til sentral godkjenning. Dette har medført at medlemmer i NIL som gjennom mange år har jobbet med prosjektering av blant annet boliger ikke lenger får godkjenning til å være prosjekterende.
NIL har jobbet med saken siden januar og har tett dialog med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).
DiBK ga en egen konsulent i oppdrag å sette seg inn i de fire avslagene for MNIL som NIL sendte/klaget inn. NIL har nå fått svar på hva som er problemet, sett fra DiBKs side.
Administrasjonen, styret, utdanningskomiteen og høyskolene diskuterer nødvendige tiltak. Dette vil nødvendigvis ta litt tid - og vi kan trenge flere som kan delta i arbeidsgrupper i denne sammenheng. Ta kontakt med administrasjonen, hvis du ønsker å bidra.
Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL