Det skal være tydelig for oppdragsgivere og samarbeidspartnere at en interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL innehar en kompetanse som må spille på lag i prosjekter fra dag én. Deltakelse i samfunnsdebatten på lik linje med de andre arkitektdisiplinene er en forutsetning for å få dette til.
For å oppnå det overordnede målet er arbeidet i lokalgruppene viktig. Det må skapes interesse, mulighet og rom for faglige diskusjoner og debatter med synlig samfunnsengasjement. På denne måten skapes utvikling og bevisstgjøring av faglig kompetanse blant medlemmene i NIL, og det skaper engasjement og synliggjøring overfor lokale politiske beslutningstakere og oppdragsgivere.
Vi gjennomførte i april fagdagen med tittelen «Under glansbildet - interiørarkitektur med samfunnsansvar». NIL viser i mange sammenhenger fram flotte presentasjoner av ferdige resultater. Det er nødvendig og viktig for å fremme faget og medlemmene, men hva ligger bak det som blir presentert? Det er særlig i prosessen fram til resultatet at fagkompetansen til en interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL kan gjøre en forskjell.
Hvordan kan vi få dette og fokus på innholdet i faget, fram i dagens samfunnsdebatt og som tema i arkitekturpolitikken? Fagdagen viste oss at det er mulig, at det er et stort samfunnsengasjement blant medlemmer og også bevissthet for hva faget inneholder.
Arbeidet NIL har gjort i forbindelse med sentral godkjenning er også et arbeid for å løfte fram og skape forståelse for faginnholdet og fagkompetansen en interiørarkitekt MNIL har. På lik linje med de andre arkitekturfagene har masterutdanningen av interiørarkitekter og møbeldesignere hatt en utvikling i tråd med samfunnets behov og myndighetenes krav. Myndighetenes behandling av interiørarkitektenes fagkompetanse i forbindelse med den nye godkjenningsordningen tyder på at de ikke har fulgt godt nok med. Skolene og NIL jobber fortsatt for å tydeliggjøre dette overfor myndighetene.
Inger Holmøy
Styremedlem i NIL, interiørarkitekt MNIL