NIL-profil: Camilla Akersveen

nil_profil_camilla_akersveen.jpgArkitektnytt nr. 09/2016

Utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), MA 2014

Jobber med Osloform as (designstudio/produsent). Osloform ble etablert 1. januar 2015 og består av fire unge norske designere: Camilla Akersveen, Åsmund Engesland, Christopher Konings and Henrik Waarum. www.osloform.no

 


Camilla Akersveen søkte om NIL-stipend og mottok støtte til utstillingsarkitektur og produktutvikling i forbindelse med Salone Satellite 2016. Etter messen i Milano mottok NIL en fyldig og interessant rapport om prosessen rundt utviklingen av konseptet Stack It, noe som skapte interesse for å følge Camilla og hennes kollegaer i Osloform videre. Rapporten kan leses på www.nil.no

Osloform as forhandler pt. med flere produsenter om produksjonsrettighetene til Stack It.

 

Hvilket/hva slags prosjekt jobber du med nå?

Den siste tiden har det vært mye fokus på å ferdigstille hyllesystemet Stack It før 100% Norway utstillingen, som finner sted under London Design Festival. Mye av designet var allerede på plass i april, men det er mye arbeid fra prototypstadiet til produktet er i butikken. Parallelt med Stack It har vi jobbet med et interiørprosjekt, hvor vi gjør innredningen i foajeen til en kunsthall. Der har vi designet alle møblene, med spesielt fokus på fleksibilitet. På den måten kan man jo si det har vært noen paralleller mellom interiørprosjektet og hyllesystemet.

 nil_profil_osloform_stackit_3.jpg

Alle foto: Istvan Virag

Etter London må vi begynne å jobbe med nye produkter vi ønsker å stille ut til neste år i Milano under Salone Satellite 2017.

 

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?

Når man starter en bedrift blir det dessverre alt for lite tid til design, fordi man bruker mesteparten av tiden på det administrative. Så det jeg får tid til av design er som meditasjon for meg. Det er jo tross alt det vi brenner for, og det vi er best på. Å finne den riktig formen til det riktige produktet er det som gir meg mest glede. Når du har sittet og skissert lenge på en lampe - og så plutselig stemmer bare alt. Det er det beste, da blir det mye high fives rundt arbeidsbordet.

 

Har noen internasjonale eller nasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?

Jeg skulle ønske at jeg kunne imponere med en eller annen sær arkitekt, men dessverre stemmer ikke det. Vi har nesten ikke tid til å gjøre den typen research eller dra på utstillinger for å bli inspirert. Inspirasjonen min kommer mest fra det jeg opplever i dagliglivet, og så følger jeg selvfølgelig bransjen tett på sosiale medier.

Jeg synes alltid det er veldig gøy å være en del av de norske fellesutstillingene i utlandet. Det er så utrolig mange dyktige designere, og jeg er stolt over at jeg får lov til å være med. Man kan definitivt si at jeg blir inspirert av de andre unge, norske designere som er der ute.

 

Har du et spesielt forhold til norske produkter? 

Når vi har prosjekter, tegner vi ofte møblene selv, men jeg tar alltid i bruk norske produkter når sjansen byr seg. Generelt har jeg ikke noen favoritter, men akkurat nå er jeg veldig forelsket i Ann Kristin Einarsens blomsterpotter Rolla. Jeg gleder meg til å se dem i London. Som interiørarkitekt synes jeg det er veldig viktig at vi tar i bruk norske møbler, og gjør det vi kan for å skape en etterspørsel.

 

Når du tenker tilbake – hva burde det vært mer av i utdanningen din?

I den situasjonen vi er i nå, ved at vi har startet opp et eget firma, skulle jeg helt klart ønske at det var mer fokus på grunnleggende business. Det er mange ting vi må sette oss inn i - og som vi aldri før har jobbet med. Det er ikke alltid like lett å vite hvordan man skal gå frem når man for eksempel skal skrive en kontrakt med store danske firmaer. På det feltet er vi små og uerfarne, mens de er store, profesjonelle og til tider litt harde i forhandlingene. Skulle gjerne hatt litt mer kunnskap på dette området før vi startet selskapet.

 

Har du mye kontakt med fagmiljøet?

Det blir mest kontakt med møbel- og produktbransjen. Jeg skulle nok ha vært flinkere i forhold til interiørarkitektbransjen. Siden vi jobber mest med produkter, føler jeg at jeg ikke helt har kommet meg inn i fagmiljøet hos interiørarkitektene. Jeg er kanskje den som ofte får med meg at det har vært en utstilling eller fest først dagen etter... Det blir fort mye fokus på jobb som må gjøres der og da.

 

I hvor stor grad opplever du at NILs aktiviteter er relevante for deg?

Det er litt varierende. Jeg syns det er et godt tilbud, og at det er fint å få med seg hva som skjer, selv om det ikke alltid er relevant for meg. Jeg skulle ønske jeg var flinkere til å sette av tid til de tingene jeg føler er relevant. Jeg må innrømme at jeg ofte noterer meg det, men rekker aldri å få meldt meg på eller dratt, dessverre.

 

Hvilket av prosjektene du har lagt inn i NIL-basen er du mest stolt av?

Det er nok det siste prosjektet til Osloform, Stack It som nå blir vist på 100% Norway i London. Dette er et hyllesystem som har utviklet seg fra utstillingsmoduler til et salgbart hyllesystem. Vi har jobbet lenge med det, og nå begynner det endelig å falle på plass. Dette er forhåpentligvis starten på flere produkter i samme serie fra Osloform.

 

Hva er din yndlingsdings/yndlingsduppeditt?

Hmmmm. Det var ikke et lett spørsmål. Det blir nok et veldig trist svar, men det er nok telefonen min.

 

Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL