NIL-profil: Susan Klein-Holmen

NIL_profil_Susan Klein_Holmen mini.jpgArkitektnytt nr 10-11/2017
Susan Klein-Holmen
Interiørarkitekt og møbeldesigner MNIL

Arbeidssted: Stelldesign + interiørarkitektur (eier), etablert i 2014
Sted: Porsgrunn, flytter til Skien sentrum i desember 2017
Utdannet: University of Oregon School of Architecture Master in Interior Architecture. University of North Dakota, BA in Psychology.

Tilbyr: Interiørarkitekt og lysdesigntjenester, har en ansatt, samarbeider med lokale arkitekter og har samarbeid med arkitektkontor i Minnesota, USA under etablering.
Jobber med hele spekteret av interiørarkitektur og møbeldesign - helhetlige løsninger som ofte inkluderer spesialtegnede møbler/elementer.


Hvilket/hva slags prosjekt jobber du med nå?
Nå prosjekterer jeg interiøret på The Room Skien - yoga/pilates studio.  Nylig ferdigstilt interiør hos Telemark Spesialistsenter i Hammondgården i Porsgrunn i samarbeid med Ario AS.

Hvilke sider ved faget setter du mest pris på å jobbe med?
Variasjon og det menneskelige. Jeg liker dynamikken mellom rom og mennesker.Jeg er veldig opptatt av hvordan rom påvirker oss og vår adferd og vice versa. Det er gøy å utvikle konsepter og samarbeide med andre i den prosessen.Prosjektets oppstart - det første møtet med oppdragsgiveren og sluttresultatet er spennende - noen ganger litt for spennende, men det er alltid gøy å se sluttresultatet. Spesielt når oppdragsgiveren ønsker et helhetlig prosjekt og er fornøyd med resultatet.

Har noen internasjonale/nasjonale prosjekter eller produkter inspirert deg i ditt faglige virke?
Jeg har alltid hatt hjerte for skandinavisk design og arkitektur samt mid-century modern architecture i USA. Jeg synes også arbeidet til Hyla Architects er inspirerende.

Har du et spesielt forhold til norske produkter?
Jeg forsøker å spesifisere norske møbler og tekstiler når det passer inn i konseptet.

Når du tenker tilbake, hva burde det vært mer av i utdanningen din?
Jeg tenker at utdanningen min var helhetlig og er fornøyd med det. Jeg likte veldig godt at interiørarkitektstudiet var inkludert som en del av arkitektstudiet. De første 1,5 årene hadde arkitektstudentene og interiørarkitektstudentene samme time- og fagplan, som blant annet inkluderte byggteknikk. Det skapte en forståelse for hverandres fag og et godt samarbeid på designprosjekter.

Har du mye kontakt med fagmiljøet? I hvor stor grad opplever du at NILs aktiviteter er relevante for deg?
Jeg har hatt mye kontakt med fagmiljøet de siste årene. Jeg var styreleder i lokalgruppen Vestfold/Telemark i to år, og etter det ble jeg valgt inn som varamedlem i NILs sentralstyre. Aktivitetene i NIL er veldig relevante for meg - som etterutdanning, sosial møteplass og nettverksbygging samt arena for interessante foredrag og befaringer.

Hvilket av prosjektene dine er du mest stolt av?
Telemark Spesialistsenter.
Legene ønsket mest mulig spesialtegnede og integrerte løsninger. De ønsket en balanse mellom et varmt og klinisk interiør som ville bidra til positivt velvære for pasientene og som arbeidsplass. Hovedmaterialene er eikefinerte MDF-plater og lys. Jeg liker veldig godt å jobbe med lys som et arkitektonisk element og integrere det i spesialtegnede elementer. Jeg hadde et godt samarbeid med lysdesigner Tonje Tjønneng-Haukås så vi fikk lyssatt prosjektet som jeg ønsket. Oppdraget passet meg godt, da jeg er interessert i samspill mellom mennesker og arkitektur. Å gå til legen er ikke alltid positivt, så når interiørarkitektur kan påvirke slik at legebesøket blir en bedre opplevelse, er det veldig tilfredsstillende for designeren.

 

Telemark Spesialistsenter, løsninger med balanse melllom et varmt og klinisk interiør.
Foto: Privat


Hvor er faget ditt om 10 år?
Faget mitt vil være mer profesjonalisert om 10 år. Behovet for interiørarkitekter vil øke i byggebransjen, og interiørarkitekter kommer til å bli en naturlig del av prosjekteringsteamet fra dag én. Løsningene blir nok mer tekniske og integrerte, da vi blir mer og mer avhengig av teknologi i vår hverdag. Det ville kreve mer innsikt i og forståelse av teknologi som artificial intelligence, og det må inn i utdanningen etter hvert.

Hvor skal NIL være om 10 år?
NIL kommer til å vokse og det vil bli enda viktigere å være NILer fordi industrien kommer til å kreve kvalitetsstempelet som NIL gir sine medlemmer.

Mona Lise Lien
Daglig leder i NIL